DESPRE HANDMADE

...Pasiunea mea pentru creatiile handmade a inceput ca o poveste de Craciun, intr-o zi de decembrie. Am incercat sa pastrez putin din aceasta poveste in lucrarile mele, la fel cum am incercat sa pun cate o bucatica de suflet in fiecare obiect creat.
Intotdeauna am fost atras de frumos. Creatiile mele sunt originale pentru ca pornesc din suflet. Sunt idei care prind viata si se exprima in acest mod. Am invatat din mers si partea buna a acestui lucru este ca nu te opresti niciodata sa inveti lucruri noi, tehnici noi... Nu am o scoala de specialitate, pregatirea mea este una administrativa  dar pe zi ce trece experienta se simte. Nu sunt inchistat in lucrul cu un singur material - de fapt folosesc orice mi se pare potrivit pentru a exprima ideea ce da nastere unui obiect - insa materialele folosite sunt de cea mai buna calitate.
M-a intrebat cineva ce ma inspira cand dau viata unei anumite creatii. Poate fi orice. O stare, o zi frumoasa, o dimineata linistita sau un apus de soare. Un parfum, un gand, un zambet... Incerc sa prind in lucrarile mele frumusetea naturii. Folosesc cunostintele despre lemn, culori, pietre semipretioase, simboluri ... pentru a crea diverse stari, a aduce un zambet pe buze si a infrumuseta viata celor care achizitioneaza aceste lucrari.


ICONOANE PIROGRAVATE - TAINA SI CULOARE
Iconografia este arta crestina a realizarii icoanelor ce reprezinta pe Isus Hristos, pe Maica Domnului, pe sfinti, episoade din vietile acestora precum si diferite episoade biblice sau scene alegorice, in asa fel incat acestea sa nu ramana simple imagini, ci sa devina o forma de manifestare vizuala in timp si spatiu a realitatii dumnezeiesti invizibile.
Termenul de pirogravura deriva din cuvantul grecesc pur (foc/ardere) si graphos (scriere). Desemneaza tehnica desenului pe o suprafata de lemn, piele sau os cu ajutorul unui instrument cu varful incandescent. Prin carbonizarea superficiala cu diferite gradatii a suprafetei de lemn, se obtine lucrarea propriu-zisa.
Daca gravura efectuata cu laser nu are viata, lemnul capata suflet prin pirogravura manuala.
Icoanele pirogravate sunt cadouri pentru bucuria ochiului si a sufletului.
 

BIJUTERII HANDMADE 
 Probabil te intrebi de ce ai alege bijuterii handemade atunci cand iti alegi accesoriile pentru a te remarca in cercul tau de prieteni. Ei bine, aceste bijuterii, indiferent ca vorbim de cercei handmade sau de bratari, coliere sau brose – sunt diferite fata de productia pe scara larga tocmai pentru ca se acorda o atentie mult mai mare aspectului si se pune accent pe calitatea materialelor si a accesoriilor folosite pentru realizarea lor.
Bijuteriile sunt unicat, cele vandute nu pot fi refacute.
In timp, am constatat existenta unor idei preconcepute cu privire la handmade - ma refer in special la bijuterii. Am auzit aceste lucruri de nenumarate ori si simt nevoia sa fac cateva precizari..

- Bijuteriile handmade NU sunt gablonturi.
Dex-ul spune ca: GABLÓNZ [-BLONȚ] s. n. obiect de podoabă din metale ieftine, fără valoare. 
Bijuteriile handmade sunt facute  dintr-o mare diversitate de materiale, ca de exemplu: pietre semipretioase, perle de cultura, sarma de argint sau aur, sarma placata cu argint sau aur, cristale (inclusiv cristale Swarovsky), argint 99.9%, cupru, sticla, argila polimerica, etc. deci in nici un caz denumirea de gablonturi nu este corecta.

- Bijuteriile handmade NU sunt o alternativa ieftina
 Bijuteriile handmade inseamna mult mai mult decat materialele din care sunt facute (si pe care le-am amintit mai sus). Fiecare bijuterie este gandita - din punct de vedere al designului, apoi din punct de vedere al functionalitatii (sa nu incomodeze, sa nu zgaraie, sa nu agate), apoi se aleg si se pregatesc materialele si abia apoi se realizeaza bijuteria propriu-zisa - lucru care poate dura mult timp. Fiecare bijuterie handmade este speciala datorita acestor lucruri si are o particica din creatorul ei, are ceva de transmis, ceva care intotdeauna se vede. Un alt avantaj al acestor bijuterii este faptul ca sunt unice sau in serie foarte mica (2, 3 exemplare din acelasi model), deci nu risti sa mai vezi 10 oameni pe strada purtand aceeasi bijuterie ca si tine.
Bijuteriile "normale"  pe de alta parte, sunt "de serie". Exista masini care le fac, matrite in care sunt turnate, sunt mii de bijuterii exact la fel, nu au personalitate, nu spun nimic despre cea care le poarta. Iar bijuteriile din aur - cele de serie - nu vor spune niciodata nimic despre persoana care le poarta.
Tinand cont de toate acestea, este normal ca bijuteriile handmade sa fie mai scumpe decat cele normale (realizate din materiale comparabile) si munca, imaginatia, creativitatea sa fie respectate si apreciate.

DECORATIUNILE DIN LEMN 
Sunt, poate, cele mai cautate piese pentru caldura degajata dar si pentru marea varietate de modele, forme, idei decorative. Deosebite sunt decoratiunile din lemn cu aer abstract, realizari ale naturii, ce reprezinta o buna modalitate de a aduce un plus de caldura, eleganta si stil camerei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu